top of page

Το μυαλό είναι ο πιο δυνατός "μυς": μάθε να το γυμνάζεις για να αυξήσεις τις αθλητικές σου επιδόσεις





Ο ανθρώπινος νους είναι το βασικό εργαλείο για το κάθε τι που πραγματοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Μέσα από την παραγωγή σκέψεων, ερμηνειών και συνειρμών, προβαίνουμε σε πολλαπλές λειτουργίες –από τις πιο «απλές», τις οποίες πραγματοποιούμε αυτόματα, όπως είναι για παράδειγμα να σηκώσουμε ένα βιβλίο από το τραπέζι, μέχρι και τις πιο σύνθετες, όπως τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων. Έτσι, λοιπόν, καθώς το μυαλό μας έχει τη μεγαλύτερη δύναμη να δώσει την εντολή να γίνει ή να μην γίνει κάτι, να κάνουμε ή να μην κάνουμε κάτι, ο τρόπος σκέψης μας επηρεάζει σε υψηλό βαθμό πληθώρα πεδίων στη ζωή μας. Ένα από αυτά τα πεδία είναι και η ενασχόληση είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά με τη γυμναστική και τον αθλητισμό.


Ο τρόπος, επομένως, με τον οποίο σκεφτόμαστε έχει εξαιρετικά μεγάλη δύναμη, επηρεάζοντας έτσι την ψυχολογική μας κατάσταση, αλλά και τη διάθεση. Η επιμονή, η υπομονή και η πειθαρχία στον αθλητισμό είναι βασικά κλειδιά προκειμένου να πετύχει κανείς θετικά αποτελέσματα και υψηλότερες προσωπικές επιδόσεις.


Παρακάτω, μπορείς να βρεις 3 τρόπους προκειμένου να εκγυμνάσεις το μυαλό σου έτσι ώστε να μπορέσεις να επιτύχεις τους στόχους και τα ορόσημα που έχεις θέσει αναφορικά με την αθλητική σου επίδοση και απόδοση στις προπονήσεις σου ή τους αγώνες/διοργανώσεις στους οποίους θα συμμετάσχεις προσεχώς.


1) ΚΡΑΤΗΣΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Η διατήρηση ενός ημερολογίου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπορέσεις να οργανώσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, αλλά και να δομήσεις ένα πρόγραμμα, το οποίο θα σου προσφέρει σταθερότητα και ξεκάθαρες οδηγίες. Αρχικά, μπορείς να καταγράψεις ανά ημέρα το αθλητικό σου πρόγραμμα (π.χ. πρόγραμμα προπόνησης με συγκεκριμένες ασκήσεις, σετ, επαναλήψεις, κ.ο.κ.) ή/και το πλάνο διατροφής σου (π.χ. πόσα γεύματα κατανάλωσες, γραμμάρια υδατανθράκων-πρωτεϊνών-λιπαρών, τροφές, κ.ο.κ.), πράγμα το οποίο θα σε βοηθήσει να βαδίσεις σε ένα δρόμο με συγκεκριμένες και ξεκάθαρες πληροφορίες, χωρίς να μπερδεύεσαι, και που είναι φτιαγμένος καθαρά για εσένα. Σε δεύτερο χρόνο, άρχισε να καταγράφεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου αναφορικά με τις προπονήσεις σου – Πώς σου φάνηκαν οι ασκήσεις; Πώς ένιωσες κατά τη διάρκεια της προπόνησης; Υπήρχε κάτι που δυσκόλεψε την προπόνησή σου; Υπήρχε κάτι που σε βοήθησε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου; Τι σκέψεις έκανες όταν εκτελούσες επιτυχώς μία άσκηση; Τι σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σου όταν δυσκολεύτηκες σε μία άσκηση; Η καταγραφή, λοιπόν, σε ένα ημερολόγιο (π.χ. καλεντάρι, απλό τετράδιο, excel/word υπολογιστή, εφαρμογές τύπου notpad κ.ο.κ.), είναι ένας πολύ βοηθητικός τρόπος να οργανώσεις το πρόγραμμά σου, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, έτσι ώστε να επηρεάσεις θετικά τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις που σχετίζονται με τις αθλητικές σου επιδόσεις.


2) ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ


Η γνωσιακή προπόνηση είναι ένα εξαιρετικό και αποτελεσματικό εργαλείο για να μπορέσεις να αυξήσεις τις επιδόσεις σου και να διατηρήσεις την πειθαρχία σου στο μονοπάτι του αθλητισμού που έχεις επιλέξει. Πρόκειται για μία συγκεκριμένη τεχνική, η οποία ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία του Καθοδηγούμενου Οραματισμού (Mental Imagery) που έχει ως στόχο τη διαχείριση του στρες, την ανάπτυξη των φυσικών, γνωστικών και ψυχολογικών δεξιοτήτων, τη βελτίωση της προσοχής και συγκέντρωσης, την ενίσχυση της θετικής εικόνας του εαυτού, τον καλύτερο καθορισμό στόχων, τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων δεξιοτήτων ή την απόκτηση νέων. Για την πραγματοποίηση της Γνωσιακής Προπόνησης, χρειάζεται να μεταφερθείς νοητά, χρησιμοποιώντας τη μνήμη και τη φαντασία σου, σε μία εικόνα –την οποία κατασκευάζεις στο μυαλό σου με όποιον τρόπο θέλεις εσύ- όπου σκέφτεσαι λεπτομερώς αυτό ακριβώς που θέλεις να επιτύχεις καθώς επίσης και τους τρόπους που μπορείς να το καταφέρεις. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία νοητική «πρόβα» που εξασκούμε στο μυαλό μας προκείμενου να δοκιμάσουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης που μας απασχολεί. Αν δεν έχεις κάποια προηγούμενη επαφή με το παρόν αντικείμενο, μπορείς να απευθυνθείς σε Ψυχολόγο ή Σύμβουλο ψυχικής υγείας που να ασχολείται με τον Καθοδηγούμενο Οραματισμό.


3) ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ/ΑΣΦΑΛΗΣ ΝΟΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ (HAPPY/SAFE PACE)


Όπως και η Γνωσιακή Προπόνηση, έτσι και η Ευχάριστη νοερή εικόνα συνιστά τμήμα του Καθοδηγούμενου Οραματισμού. Πώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό; Αφού πρώτα έχεις διαβεβαιωθεί ότι βρίσκεσαι σε έναν άνετο και ήρεμο χώρο χωρίς αποσπάσεις, δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια σου και να προσπαθήσεις να ανασύρεις από τη μνήμη σου και να φανταστείς μία ευχάριστη εικόνα που έχεις βιώσει και είναι αντιπροσωπευτική για εσένα. Διατήρησε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες στην εικόνα που έχεις φέρει στο νου σου, σαν να βρίσκεσαι πραγματικά μέσα σε αυτήν, ενεργοποιώντας και χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σου (όραση, ακοή, όσφρηση, αφή). Η δημιουργία νοερών εικόνων με ευχάριστο/ασφαλές περιεχόμενο μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες σου και να αντισταθμίσεις δυσάρεστες, αρνητικές σκέψεις και εικόνες που μπορεί να σου έρχονται στο μυαλό.


Όπως, λοιπόν, γυμνάζεις τους μύες στο κορμί σου, δοκίμασε να «γυμνάσεις» και το μυαλό σου, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο, βοηθάς τον εαυτό σου με έναν πολύ δημιουργικό και θετικό τρόπο, ο οποίος θα έχει αντίκτυπο και στις αθλητικές σου επιδόσεις!

84 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page